Podstawową zasadą kontroli infekcji jest odpowiednia higiena. Profilaktyka, w erze wszechobecnych komunikatów dotyczących coraz to nowych środków leczniczych, często jest niedoceniana. To jednak właśnie ona potrafi uchronić organizm przez patogenami i innymi drobnoustrojami. Co zatem zrobić, aby uniknąć infekcji? W niniejszym artykule znaleźć można kilka podstawowych zasad w tym zakresie.
Higiena dłoni
To właśnie dłonie, wykorzystywane w krytycznych z punktu widzenia występującego ryzyka momentach (podczas przygotowywania i spożywania posiłków), stanowią jeden z najczęstszych pośredników w drodze do zakażenia. Wskazuje się bowiem, że są one przyczyną aż do 50% zakażeń biegunkowych i 23% zakażeń dróg oddechowych. Dlatego tak ważne jest ich regularne mycie, gdyż nie sposób usunąć wszelkie zanieczyszczenia z otoczenia. Te ostatnie obecne są na klamkach, toaletach, podłogach, w powietrzu, na zabawkach, telefonach… Nie sposób wymienić ich wszystkich.
Jak zatem prawidłowo oczyszczać dłonie? W pierwszej kolejności warto skupić się na wykorzystywanym środku higieny. W tym zakresie wybór mydła w płynie będzie właściwszy aniżeli tego w kostce – zmniejsza się w ten sposób ryzyko przenoszenia się zarazków między ludźmi.
Prawidłowe mycie rąk sprowadza się do kilku kolejnych kroków:
- pocieraj namydlone dłonie ich wewnętrzną stroną,
- przesuwaj jedną dłoń nad grzbietem drugiej, „zazębiając je” i powtórz ten zabieg równolegle,
- umieść jedną dłoń w drugiej, zestawiając je wewnętrznymi stronami, „zazębiając” naprzemiennie palce jednej i drugiej; powtórz zabieg równolegle,
- pocieraj wierzchnią stronę palców jednej dłoni wnętrzem drugiej dłoni, niejako je „zakleszczając”; powtórz zabieg równolegle,
- ulokuj kciuka jednej dłoni we wnętrzu drugiej dłoni, a następnie pocieraj go w tej konfiguracji; powtórz zabieg równolegle,
- pocieraj palcami jednej dłoni wnętrze drugiej dłoni; powtórz zabieg równolegle.
Tak oczyszczone dłonie należy następnie osuszyć – te mokre zwiększają bowiem ryzyko przenoszenia się drobnoustrojów. Zalecane w tym zakresie jest korzystanie z ręczników papierowych, które minimalizują ryzyka zakażeń, związane z używaniem suszarek i współdzielonych ręczników.
Jeżeli chodzi o płyny antybakteryjne na bazie alkoholu, stanowią one dobrą alternatywę dla mydeł w sytuacji, gdy korzystanie z niego po prostu nie jest możliwe. O ile jednak dobrze rozprawiają się one z drobnoustrojami, nie oczyszczają skóry z brudu. W normalnych okolicznościach powinny być zatem stosowane po oczyszczeniu i osuszeniu dłoni – w tych samych krokach, które przedstawiono dla mycia dłoni.
Higiena dróg oddechowych
Również w zakresie ochrony układu oddechowego niezbędna jest odpowiednia profilaktyka. W jej realizacji należy stosować się do kilku podstawowych zasad, wśród których można wymienić:
- wspomniane już oczyszczanie rąk, szczególnie przed przygotowywaniem i spożywaniem posiłku,
- oczyszczanie gąbek i ubrań – w szczególności tych mających kontakt z twarzą (ręczników, chusteczek, maseczek); należy oczyszczać je z osobna, w temperaturze 60 stopni Celsjusza,
- unikanie współdzielenia przedmiotów osobistych, takich jak ręczniki, szczoteczki do zębów czy sztućce,
- rezygnacja z pracy w okresie przechodzenia grypy,
- unikanie dotykania nosa dłońmi, również w przypadkach kaszlu i kichania,
- używanie chusteczek jednokrotnego użytku, umiejscowionych w bezpiecznym z higienicznego punktu widzenia miejscu (po użyciu zaś – ich ulokowanie w plastikowej torebce),
- troska o cyrkulację powietrza w domu,
- stosowanie masek ochronnych.
Stosując się do wspomnianych zasad, minimalizuje się ryzyko wystąpienia popularnych przypadłości, takich jak przeziębienie czy grypa.
Higiena żywienia
Drobnoustroje zawarte w żywności rzadko kiedy znajdują się tam same. Trafiają do niej w związku z zaniedbaniami, o których była mowa powyżej. Niekontrolowany kaszel, kichanie, wymioty, biegunka i dotyk przyczyniają się bowiem do ich transmisji. Powodem zakażeń związanych z posiłkami może być również nieodpowiednio przygotowany posiłek, sprzyjający namnażaniu się drobnoustrojów. To ostatnie zagrożenie w sposób szczególny dotyczy postępowania z surowym mięsem. Aby je ograniczać, należy stosować się do kilku zasad:
- surową żywność należy przechowywać z dala od tej gotowanej lub gotowej do spożycia – podobnie jak wydzielające się z niej płyny,
- warto zainwestować w deskę przeznaczoną wyłącznie do krojenia surowego mięsa,
- po zakończeniu pracy z surowym mięsem, należy oczyścić nie tylko dłonie, ale również nawierzchnie, z którymi miało ono styczność (ręczniki, zlew, naczynia, deski),
- mrożonki należy rozmrażać w lodówce, o ile wskazuje na to etykieta,
- należy zachować odpowiednio dłuższy czas gotowania mrożonek,
- warto sprawdzać wewnętrzną temperaturę przygotowywanego mięsa – to gotowe do spożycia powinno zachowywać 75 °C w okresie 30 sekund,
- należy zadbać o równomierne podgrzewanie posiłku w kuchence mikrofalowej,
- posiłek należy spożywać do 2 godzin od przygotowania,
- należy unikać wielokrotnego podgrzewania posiłku,
- koniecznością jest zapobieganie rozwojowi pleśni na żywności i w miejscach jej przechowywania,
- należy zachować higienę miejsca pracy.
O czym jeszcze warto pamiętać?
Tematyka kontroli infekcji wymaga kompleksowego podejścia do tematu. Dlatego też środki zapobiegawcze należy podejmować również na wielu innych płaszczyznach. Inne, obowiązujące w tym zakresie zasady są następujące:
- zalecane jest stosowanie 1-razowych ściereczek,
- wilgotne (nie mokre!) ściereczki i gąbki odkażać można również w kuchence mikrofalowej, ustawiając ją na pełną moc, na kilka minut. Nie zastąpi to jednak konieczności ich cotygodniowej wymiany,
- nieodzowne jest wysuszenie mopa po jego użyciu,
- należy decydować się na zakup koszy obsługiwanych stopą,
- w zakresie antybiotykoterapii koniecznością jest stosowanie się do zaleceń lekarza, w szczególności nieprzerywanie przedwczesne kuracji,
- szczepienia są najskuteczniejszą formą prewencji przed chorobami.
Najnowsze komentarze